Spar penger på å samle forsikringene

Selv om det kan være mye penger å spare på strøm, er det viktig å tenke på forsikringer, låneavtaler og andre ting du kan forhandle om. Dette kan spare deg for flere tusen kroner hvert eneste år.

Aktive familier ender raskt opp med mange forskjellige forsikringer. Boligforsikring, bilforsikring(er), ulykkesforsikring til barn, livsforsikring til voksne, reiseforsikring og ulike spesialforsikringer.

Kostnaden blir etter hvert vesentlig og har du ikke gjort det allerede, bør du ta aktivt grep for å redusere betalingen for forsikringene.

Å samle forsikringene kan spare deg for en god slump med penger

Akkurat hvor mye du kan spare, avhenger selvfølgelig av dine forsikringer. Men som en tommelfingerregel kan du si at du bør barbere minst 10–20% av forsikringssummen ved å samle alt i ett forsikringsselskap.

Er du god til å prute og argumentere, og er villig til å «tweake» litt på vilkårene så de passer bedre i forhold til et spesialtilbud, kan du oppnå mer enn 20%.

Husk: Bare en så enkel ting som å ha én årlig innbetaling, kan utløse en rabatt på noen prosentpoeng. Så har du økonomi til å betale alle forsikringene årlig, hør med kundebehandleren om hun kan gi deg litt ekstra for dette.

Slik gjør du det lettest for deg selv

Lag en liste over alle forsikringene dine og gjør det like gjerne utfyllende med en gang. Spesifiser selskapet, kostnaden og hva forsikringen dekker. Det gir deg full oversikt over kostnader og dekningsgrad på de forskjellige polisene.

Så lager du et litt enklere dokument, som du sender til hvert enkelt forsikringsselskap. I dette dokumentet spesifiserer du hvilke forsikringer du ønsker samt hva du ønsker dekket.

For eksempel:

Bilforsikring, 20 000 km årlig, full kasko, kun sjåfører over 25 år

Livsforsikring, fritid, 1 000 000 utbetaling ved død og uførhet

Enda enklere, og ofte det beste alternative, er å bruke en anbudstjeneste på nett. Hos for eksempel forsikre.no kan du legge til de forsikringene du er interessert i, også vil forsikringsselskapene konkurrere om deg som kunde. Velger du flere forsikringer, er sannsynligheten stor for at du får en god pakkepris. Det er anbefalt å gjøre dette hvert år.

Sparer også tid på administreringen av forsikringene

Samtidig som du sparer penger ved å samle alle forsikringer på ett sted, vil du også spare tid når du bare får en samlepolise å forholde deg til. I stedet for å betale kanskje 7-8 forskjellige forsikringer i forskjellige rater, til forskjellige forsikringsselskaper, kan du forholde deg til én polise.

Alternativet – lag din egen pakke

Først en liten advarsel – dette vil ta tid og besparelsen kontra å samle, vil som oftest være liten. I verste fall blir det dyrere enn å samle alt på ett sted.

Men går du aktivt inn for oppgaven og finner ut av hvem som er billigst på hver enkelt polise, ringer selgerne og hører om du kan få bare litt lavere pris ved å flytte over til dem, så kan du kanskje ende opp med en lavere pris til slutt.

Vi vil dog ikke helhjertet anbefale denne fremgangsmåten, for besparelsen forsvarer sjelden tidsbruken.

Trenger du virkelig alle forsikringene dine?

Når du først skal se på forsikringene dine, bør du også gå kritisk gjennom hvilke du har. Trenger du virkelig alle forsikringene? Vi mener for eksempel at forsikringer av typen «kjekt å ha», som tegnes samtidig med kjøp av mobiltelefon, TV, hvitevarer osv – de bør du bare si opp.

Du skal nemlig være usedvanlig klumsete, for at det ikke vil lønne seg å være «selvassurandør» på elektronikk og hvitevarer.

Bør du tegne nye forsikringer?

Likeledes bør du også vurdere om du har noen nye behov? Desto flere forsikringer du tegner, jo mørere blir kundebehandleren under forhandlingen.