StromforbrukDet er vanskelig for nordmannen i gata å vite hvor mye strøm de ulike apparatene vi har bruker. Alle kan gjette, men de fleste ville nok gjettet feil. Det er nok noen som bruker mye mindre enn vi tror og andre som bruker mye mer enn man kan tenke seg til. Vi vil nå gi deg litt mer informasjon om nettopp dette slik at du vet hva du bør slå av og hva som kan stå uten at strømregningen øker.

Det er nok ikke så mange som har tenkt over hvor mye strøm man bruker når man drar frem støvsugeren. Svaret er nok mye mer enn man skulle tenke seg til. Dette apparatet trekker mye strøm og det er tydeligvis lite produsentene kan gjøre med nettopp dette. Det er nemlig slik at de sluker like mye strøm nå som de gjorde for ti år siden.

Det er andre ting som ikke er så ”slem” som støvsugeren. DAB-radio for eksempel er meget snill og sluker nesten ikke noe strøm i det hele tatt. Dermed kan du høre på radioen hele dagen uten å være redd for at strømregningen skal øke noe særlig i det hele tatt. En annen ting som de fleste absolutt er avhengig av er å lade mobilen. Men vet du hvor mye strøm du bruker til nettopp dette? Det er absolutt ikke mye i det hele tatt og det er jo gode nyheter ettersom de fleste gjør dette på daglig basis. I en undersøkelse kom de frem til at det var iPhone laderen som faktisk trakk minst strøm av alle mobilladerne.

Hva med kjøkkenet?

Når man beveger seg over til kjøkkenet så er det noen skikkelig energislukere som bor nettopp her. Både vannkoker og brødrister bruker ganske så masse strøm, men de er heldigvis ikke i bruk over lang tid. Når det kommer til kaffetrakteren som ofte er i bruk noe lenger for at man skal holde kaffen varm er det en annen sak. Den trekker rett og slett en del strøm når den blir brukt, men også etterpå ved å holde kaffen varm.

Når man beveger seg over til stuen og TV samt spillkonsoll så er det nok mange som tror at disse sluker en del strøm på daglig basis, spesielt hvis man har en tenåringssønn. Da skal vi overraske deg med at ingen av de faktisk bruker så mye strøm som man kanskje kan tenke seg. Dermed kan man spille TV spill med god samvittighet (med tanke på strømmen!). Det vil absolutt ikke tilsvare noen stor økning på din strømregning.

Avslutningsvis så skal det sies at alle disse duppedingsene ikke bruker masse strøm når man ser på den store helheten. Det er helt klart oppvarming som utgjør den største strømkostnaden for de fleste. Oppvarming tilsvarer som regel opp til 60 prosent av strømregningen. Det er viktig å ha i bakhodet når vinteren kommer seg snikende på. Les mer om hvordan du enkelt kan spare på strømmen når det er vinter her hos oss.

Dette bruker mye strøm:

  • Oppvaskmaskin
  • Vaskemaskin
  • Oppvarming (spesielt panelovner, gulvvarme) – kanskje varmepumpe er noe for deg?
  • Dusj (varmt vann)
  • Kjøkkenutstyr
  • Belysning med unødvendig høy watt (og ikke minst ekstrakostnaden med dårlige pærer). Vi anbefaler LED-lys.